Ukhwah Islamiyyah

Ahad, 23 Oktober 2011

Ujian Dahsyat Terhadap Iman

سم الله الرحمن الرحيمSegala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.


Sahabat yang dirahmati Allah,
"Dari Abi Hurairah r.a bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda, "Bersegeralah kamu beramal sebelum menemui fitnah (ujian berat terhadap iman) seumpama malam yang sangat gelap. Seseorang yang masih beriman di waktu pagi, kemudian di waktu petang dia sudah menjadi kafir, atau seseorang yang yang masih beriman di waktu petang kemudian pada esok harinya ia sudah menjadi kafir. Ia telah menjual agamanya dari sedikit mata benda dunia."

(Hadis Riwayat Muslim)

Hadis ini menerangkan kepada kita betapa dahsyat dan hebatnya ujian terhadap iman seseorang di akhir zaman. Seseorang yang beriman di waktu pagi, tiba-tiba ia menjadi kafir di waktu petang. Begitu pula dengan seseorang yang masih beriman di waktu petang, tiba-tiba esok paginya telah menjadi kafir. Begitu pantas dan cepat perubahan yang berlaku. Iman yang begitu mahal boleh gugur di dalam godaan satu malam atau satu hari sahaja, sehingga ramai orang menggadaikan imannya kerana hendak mendapatkan sedikit dari harta benda dunia. Dunia lebih dicintai di sisi mereka daripada iman. Dan menurut riwayat Ibnu Majah, baginda menambahkan, "Kecuali orang yang hatinya dihidupkan Allah S.W.T dengan ilmu." Mudah-mudahan Allah S.W.T menjadikan kita di antara orang yang berilmu dan mengamalkan ilmunya, sehingga dengan itu Allah S.W.T akan menyelamatkan iman kita dari ujian yang dahsyat ini..amin.


(Di petik daripada tulisan Rokiah Jaafar)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...