Ukhwah Islamiyyah

Isnin, 30 April 2012

Sungguh LUCU dan MEMALUKAN, Muslim yang seperti ini

بسم الله الرحمن الرحيم


Sungguh LUCU dan MEMALUKAN, Muslim yang seperti ini!? Cuba check balik adakah kita tersenarai dalam golongan yang memalukan Islam?

Ini contoh sederhana yang mungkin tanpa disedari sering kita lakukan sehari-hari [termasuk admin juga]
Kadang-kadang kita akan dengan senang hati, tanpa terasa menghabiskan dan meluangkan masa kita untuk:

5-8 jam (+/- 33% waktu kita dalam sehari) untuk tidur!!
2-4 jam (+/- 17% waktu kita dalam sehari) untuk main game-internet, menonton TV, membaca akhbar dan majalah!!
1-2 jam (+/- 8% waktu kita dalam sehari) untuk bergayut telefon, SMS dengan kawan / kekasih!!

Dan apa yang terjadi dengan Solat Wajib 5 waktu kita yang hanya +/- 50 Minit (hanya 4% waktu kita dalam sehari!!)
atau
Masa kita untuk membaca Al-Quran yang hanya +/- 15 Minit (hanya 1% waktu kita dalam sehari!!)

Tetapi mengapa kita berat sekali untuk menunaikannya!? sehingga kita tidak menjalankannya dengan ikhlas, rutin dan senang hati!?

Akhirnya kita menjadi suka melalaikan Solat dan tidak pernah sekalipun tergerak hati untuk membaca Al-Quran. Sungguh LUCU dan MEMALUKAN bukan!? Termasuk kita!?

Semasa ada ‘panggilan’ dari HP kita, kita pasti akan SEGERA melihatnya, mengangkat telefon dsb. [Apalagi kalau tahu itu dari kekasih! ]. Malah semasa kita memandu pun, kita akan SEGERA, pada masa itu juga menepikan kenderaan untuk mengangkat call atau sekadar melihat SMS dsb, dan bukan perkara luar biasa ramai yang telefon / SMS semasa memandu!


Tapi apa yang terjadi jika kita mendengar ‘panggilan’ Allah SWT, dari Azan yang berkumandang sebagai petanda waktu kita Solat!? Kadang-kadang kita menjawab: ‘Nanti ahh…!’ ‘Alahhh, masih awal lagi ni..!” ‘Alamak, sibuk betul, banyak kerja ni!” “Uahhmm..mengantuk, penat!” “Lek lu, tunggu iklan Raja Lawak ni..” dsb.

Akhirnya kita menjadi suka menunda-nunda waktu Solat kita. Sungguh LUCU dan MEMALUKAN bukan!? Termasuk aku!?

Kita Solat Wajib, jumlah 17 rakaat dalam sehari. Pastinya kita WAJIB membaca Al-Fatihah sebanyak 17 kali. Apabila dikira, dalam setahun kita membaca Al-Fatihah 6,120 kali! Jika kita selama ini sudah Solat selama (katakanlah) 5 tahun, ertinya kita telah membaca Al-Fatihah sebanyak 30,600 kali!! Tapi harus kita tanyakan kepada diri kita sendiri, apakah selama ini kita tahu ertinya!?

Tapi apa yang terjadi jika kita dengan lirik-lirik lagu seperti lagu cinta, puitis, romantis dari band kesayangan kita?
Wooowww… Sehari, dua hari sudah hafal dalam kepala! Menghayati! Sampai menangis-nangis dengan syahdunya!

Akhirnya kita menjadi ‘jauh’ dari Al-Quran, kerana kita hanya membacanya saja tanpa pernah mengetahui dan menghayati ertinya [lebih teruk lagi, yang menjadikan Al-Quran hanya sebagai hiasan rumah! ].

Sungguh LUCU dan MEMALUKAN bukan!?

‘PERINTAH’ [bisikan] Syaitan: “Wahai Manusia, tak mengapa kamu bermaksiat, melayan syahwat, puaskan hawa nafsumu brg sesaat! Kesempatan tidak akan datang kedua kali, sekarang ini adalah saat yang tepat! Percayalah! Kau akan sungguh-sungguh merasakan NIKMAT!”

PERINTAH Allah SWT: “Wahai Manusia, Jangalah kau menuruti hawa nafsu syaitan yang akan selalu menyesatkanmu dari jalanKu. Jagalah pandanganmu dan peliharalah kemaluanmu!”

PERINTAH siapakah yang kita jalankan? PERINTAH siapakah yang kita ikuti? PERINTAH siapakah yang kita amalkan dengan teguh?

Tapi apa yang terjadi??? Suka melayari web-web lucah, menonton video-video biru, chat sex dsb.

Akhirnya terjadilah Free Sex, penzinaan suami dan isteri orang, berpeluk dengan yang bukan muhrimnya, gangguan seksual, dsb.

Sungguh LUCU dan MEMALUKAN bukan!?

Kita cukup peka dengan perkembangan teknologi, hiburan, fesyen bolasepak dan sebagainya. Sebut sahaja ipad, tablet, angry birds, EPL, F1 dan sebagainya semua kita hafal.

Namun surah-surah dari ayat lazim yang kita baca ketika solat – balik-balik surah yang sama. Tidak ada usaha untuk improve dengan menghafal surah-surah yang berlambak-lambak sedia ada dalam Al-Quran.

Sungguh LUCU dan MEMALUKAN bukan!?Betapa kita SERING MEMINTA ini-itu kepadaNya, kadang-kadang dengan sedikit ‘memaksa’ harus dikabulkan sekarang juga, bahkan sampai kecewa kepadaNya ketika doa kita tidak juga dikabulkan, tetapi kita JARANG MEMBERI kepada ALLAH!

Sesungguhnya, Allah SWT yang perlukan kita atau kita yang perlukan Allah SWT!?
“Apabila kamu bersyukur pasti Aku (Tuhan) menambah nikmatmu dan apabila kamu kufur (mengingkari/tidak bersyukur) sesungguhnya balasanKU (balasan Tuhan) amatlah pedih (menyakitkan)”
[Surah:Ibrahim;7]

Sungguh LUCU dan MEMALUKAN bukan!?

artikel: http://www.isuhangat.net/.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...