Ukhwah Islamiyyah

Sabtu, 22 Januari 2011

Al-Quran Menjadi Teman Di Dalam Kubur

بسم الله الرحمن الرحيم


Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua satu emel yang saya terima dari sahabat saya. Amat menyentuh hati apabila saya membaca emel ini, dan terus saya mencapai Quran di sebelah meja komputer ini. Membaca Al-Quran sebenarnya tidak mengambil masa yang lama, cuma disebabkan oleh perasaan malas, menyebabkan kita menjadi alpa. Ok, saya paparkan emel tersebut untuk bacaaan anda semua.

Bila membaca email di bawah, saya teringat ketika saya menghadiri kursus memasak lebih kurang 4 tahun yang lalu, di mana tenaga pengajarnya adalah seorang wanita muaalaf berumur dlm 50 tahun. Dia datang bersama seorang kawan. Dia memulakan kelas dengan memuji kepada Allah SWT dan selawat dan salam kepada junjungan mulia nabi Muhammad saw yang agak panjang juga seperti nak mulakan ceramah agama.

Saya rasa terpegun juga kerana sebelum ini chef-chef melayu tidak berbuat demikian sekat beri salam saja. Selepas habis kelas, saya sengaja balik lewat sedikit dengan tujuan nak berbual2 dengan dia. Saya tanya bila dia convert islam? Dia jawab awal umur 20 an sebelum kahwin lagi.

Keluarga dia memang membantah keras hinggakan polis terpaksa berkawal di tempat kerja dia kerana takut berlaku bergaduhan kaum. Untuk menyelamatkan akidah, dia terpaksa berkahwin dengan pemuda melayu yang dicadangkan oleh keluarga angkat dia. Keluarga dia buang dia terus dan tidak mengaku sebagai anak. Kawan dia menyambung cerita suami dia bukanlah seorang suami yang bertanggungjawab dan mengabaikan tugas-tugas sebagai seorang suami.

Semua pebelanjaan makan, minum dan anak-anak dia yang tanggung. Akhirnya mereka berpisah setelah mempunyai 5 orang anak. Anak sulungnya cacat akal tetapi berkat kesabaran dia mendidik anak yang cacat itu boleh membaca dan menulis dengan baik dan menjadi guru di sebuah tadika. Kesemua anak-anak dihantar kesekolah agama dan tahfiz. Sekarang ini keluarga dia telah menerimanya semula…dia rasa amat bersyukur sangat.

Sebelum saya balik dia berpesan kepada saya walau apa sekalipun jangan tinggalkan Al Quran… bacalah setiap hari paling sedikit 1 helai. Jika sibuk sekali pun carilah masa untuk membacanya. Orang bekerja biasanya tiada waktu jadi bangunlah pagi sedikit baca Quran selepas subuh. Berkali-kali dia memesan kepada saya. Saya merasa amat malu sekali kerana saya tidak mengamalkan apa yang di suruh sebelum ini.

Dalam kereta saya menangis kenapalah saya tidak berbuat demikian …saya cuma membaca Quran bila malam jumaat saya itu pun surah Yassin atau bila ada kematian, Kenapalah saya sebagai orang Islam tidak memuliakan Al Quran itu sendiri berbanding dengan orang muaalaf.

Alhamdulliah peristiwa itu telah menyedarkan saya…Allah telah memberi saya kesedaran melalui dia. Sekarang ini jika tiada keuzuran saya akan membaca Quran selepas solat subuh setiap hari dan mendalami bacaan quran selepas magrib dengan suami saya. Saya juga membaca terjemahan Al-quran dan mendalami tafsirannya. Saya mula merasakan keseronokan dengan berbuat demikian. Saya berdoa kepada NYA semoga ia boleh memberi syaafat kepada saya nanti…ialah kerana pada waktu itu tiada apa yang dapat menolong kita melainkan ilmu, amal dan iman kita.

Saya berkongsi cerita dengan anda bukan untuk bermegah megah tetapi supaya saya dapat berpesan kepada semua sebagaiman wanita itu telah berpesan kepada saya. Saya tahu ramai yang lebih arif dalam hal-hal keagamaan tetapi sebagai umat islam pesan memesan itu boleh membangunkan kita dari alam leka ke alam jaga. Terima kasih Pn Ayisah Ng Abdullah walaupun saya tidak pernah bertemu dengan beliau lagi selepas itu tetapi pesanan beliau tetap saya ingat dan amalkan. Allah telah memilih Pn Ayisah utk menguji keimanan dan kesabaran beliau dan saay melihat kejayaan beliau melalui kejernihan wajahnya.

Walau apa sekalipun jangan tinggalkan Al Quran...bacalah setiap hari paling sedikit 1 helai. Jika sibuk sekali pun carilah masa utk membacanya. Jadikan hati kita sentiasa dekat dgn Quran kerana Quran itu cahaya penyuluh hidup.


Di dalam sebuah hadis Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

"Pada hari Kiamat nanti, di hadapan Allah swt tidak akan ada syafaat yang mempunyai taraf yang lebih tinggi daripada Al -Quran "

Melalui hadis di atas kita dapat mengetahui bahawa Al - Quran adalah pemberi syafaat yang mana syafaatnya akan diterima Allah. Terdapat satu riwayat menyatakan bahawa "Apabila seseorang itu meninggal dunia dan keluarganya sibuk melakukan upacara pengkebumian, seorang yang kacak akan berdiri di bahagian kepalanya.

Apabila mayat itu dikafankan, orang itu akan datang mendiami antara dadanya dan kain kafan itu. Bila selesai dikebumikan, orang ramai akan pulang ke rumah dan datanglah dua malaikat; Munkar dan Nakir cuba untuk memisahkan orang yang kacak itu supaya mereka dapat membuat pertanyaan mengenai iman orang yang meninggal dunia itu tanpa sebarang gangguan.

Tetapi orang yang kacak itu akan berkata :

"Dia adalah kawanku. Aku tidak akan meninggalkannya berseorangan walau dalam keadaan apa sekali pun. Jalankanlah tugas kamu tetapi aku tidak akan meninggalkannya sehingga aku membawanya masuk ke syurga!"

Selepas itu dia berpaling ke arah mayat sahabatnya dan berkata :

"Akulah Al-Quran yang mana engkau telah membacanya kadang kala dengan suara perlahan dan kadang kala dengan suara yang kuat"."Janganlah engkau bimbang. Selepas pertanyaan Munkar dan Nakir ini, engkau tidak akan berasa dukacita lagi" .Bila pertanyaan selesai, orang yang kacak itu akan mengadakan untuknya satu hamparan sutera yang penuh dengan kasturi
dari malaikat - malaikat dari syurga"

Alangkah indahnya dan bahagianya sekiranya orang itu adalah kita. Kita tahu tentang tingginya syafaat Al - Quran tetapi dengan mengetahuinya sahaja tanpa berusaha untuk mendekati dan merebut syafaat itu kita adalah orang-orang yang rugi.

Cuba kita renungkan sejenak diri kita sendiri. Ajal dan maut adalah ketentuan Allah. Bila ia telah datang kita tidak akan mampu memperlambatkan atau mempercepatkannya walaupun untuk tempoh sesaat. Dan apabila berada di alam kubur siapakah lagi yang akan menemani kita jauh
sekali memberi bantuan kecuali amalan - amalan kita sewaktu di dunia.

Allah telah menjanjikan Al - Quran sebagai pemberi syafaat terulung dan janji Allah itu adalah benar. Dekatilah Al - Quran dan jadikalah ia teman di dunia dan pemberi syafaat di Akhirat.

Semoga Allah swt memberikan kita restu dan hidayahnya.. ...MARI BACA AL-QURAN!! !

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...