Ukhwah Islamiyyah

Selasa, 25 Mac 2014

Saranan Ridhuan Tee Kepada MAS

Pendakwah terkenal, Dr. Ridhuan Tee Abdullah memberi 7 langkah yang wajar diambil kira selepas tragedi kehilangan pesawat MH370 dengan 239 penumpang termasuk anak kapal.

2 point utama saranan dari pendakwa ini ialah tidak menghidang alkohol dan arak dan juga memakai pakaian yang menutup aurat bagi orang Islam. Ini memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara Islam secara majoritinya.

"Jangan terlalu mengamalkan budaya barat di dalam pesawat kerana syarikat penerbangan negara lain juga mementingkan tradisi mereka sendiri." katanya.

Ridhuan Tee menyarankan pihak MAS menjadikan anak kapal pesawat Thailand, Brunei sebagai contoh kerana mereka sentiasa mengutamakan jati diri negara. Apatah lagi Brunei yang sering mengamalkan bacaan doa di dalam kapal terbang untuk mendapat keredhaan tuhan.

Krew kapal pesawat MAS juga diingatkan agar tidak hanyut dan terpengaruh dengan keseronokan di dalam pesawat, sebaliknya mengingati Allah dan mengamalkan ajaran Islam. Selain aspek kerohanian, aspek keselamatan di lapangan terbang juga perlu dipertingkatkan.

"Pemeriksaan ketat juga perlu dilakukan. Tidak mengapa, saya rela menanggalkan dan membuka apa yang dipinta seperti jam tangan, tali pinggang dan apa jua peralatan telekomunkasi. Rabalah sepuas-puasnya demi maruah dan keselamatan tanah air tercinta," katanya. - SINAR HARIAN

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...