Ukhwah Islamiyyah

Selasa, 28 Januari 2014

Melihat Wajah Setiap Hari Takut-takut Bertambah Gelap…
Telah berkata Al-Junaid rah.a. : Aku telah mendengar Sariyy rah.a. berkata (mafhumnya): "SESUNGUHNYA DAKU PASTILAH MELIHAT KEPADA HIDUNGKU SETIAP HARI DUA KALI KERANA TAKUT KALAU-KALAU ADALAH SESUNGGUHNYA WAJAHKU TELAH MENJADI HITAM / GELAP".

Begitulah petikan (terjemahan kasar) daripada Sifah As-Sofwah, susunan Al- Imaam Al-`Aalim Jamaaluddin Abil-Faroj Ibnu Al-Jauziyy rah.a., mujallad 2, halaman 376. Hidung adalah sebahagian daripada wajah. 

Memang cahaya keruhanian akan jelas kelihatan pada wajah-wajah mereka yang dekat dengan Allah swt. Cahaya keruhanian itu adalah sebagai tempias atau gambaran daripada penerimaan Allah swt terhadap amalan-amalan mereka yang bertuah itu. Sebaliknya pula, bagi mereka yang sentiasa bergelumang dengan dosa-dosa dan maksiat, tentulah cahaya keruhanian itu akan pudar sepudar-pudarnya.

Bagi mereka yang telah berpeluang (diberi taufiiq oleh Allah swt) bertemu secara peribadi dengan mereka yang dekat dengan Allah swt itu , tentulah dapat menilai sendiri akan betapa nur keruhanian itu terpancar dari wajah-wajah mereka itu. Orang yang seperti kita ini (terutamanya ana sendirilah) yang penuh dengan dosa-dosa zahir dan batin tentu akan merasa tersangat malu bila (diberi peluang) bertemu dengan mereka itu dan kita akan tertunduk dik kehebatan ruhani yang dianugerahkan Allah swt kepada mereka .Wajah –wajah kita yang penuh kegelapan dan kehitaman pekat ini tak sanggup untuk berdepan secara terus dengan wajah-wajah yang penuh nur lagi diberkati itu. Malah Para Sahabat r.a. sendiri merasa akan kehebatan nurani dan keruhanian Baginda saw bila mereka duduk bersama-sama Baginda saw, sampai-sampai ada yang `asyik tunduk sahaja bila berdepan dengan Baginda saw lantaran kerana malu dan merasakan kehebatan Baginda saw. 

Kembali kepada amalan harian Sariyy Saqtiyy rah.a…iaitu melihat hidungnya 2 kali sehari …. takut kalau-kalau wajahnya berubah menjadi hitam dik dosa-dosa yang dilakukan pada hari itu !!

Kita pula, bagaimana? Cermin memang banyak kat rumah….. Ada check hari-hari ke nur ruhani pada wajah kita (atau sebaliknya iaitu wajah kita yang gelap lantaran dosa-dosa yang berterusan …) ? Yang pasti, makin sehari semakin bertambah gelap wajah kita !! Atau pun kita tidak check ? Atau kalau check pun tak nampak juga? Kerana suluhan hati dah memang gelap? Gelap dalam gelap memanglah tak nampak kan ? Atau pun memang kita tidak berminat untuk buat semakan ini? Ataupun kita hanya memadai dengan melihat / menyemak hidung juga kot (tapi lagi tak nampak kot) ?

kredit: rakangroup

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...