Ukhwah Islamiyyah

Isnin, 30 Ogos 2010

Kerendahan Hati Seorang Kekasih

سم الله الرحمن الرحيم

Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur.

Saidatina ‘Aisyah menceritakan “Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga. Jika terdengar azan beliau cepat2 berangkat ke masjid, dan cepat2 pula kembali sesudah selesai sembahyang.

Pernah beliau pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda amat lapar ketika itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Saidatina ‘Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, “belum ada sarapan Ya Humaira’ ?” (Humaira’ adalah panggilan mesra untuk Saidatina ‘Aisyah yang bererti Wahai Yang Kemerah2an)

‘Aisyah menjawab dengan agak serba salah, “Belum ada apa-apa Wahai Rasullullah”
Rasullullah lantas berkata, “Jika begitu aku puasa sahaja hari ini.” Tanpa sedikit pun rasa kesal di wajahnya.

Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami memukul isterinya. Rasullullah menegur “Mengapa kamu memukul isterimu?” Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, “isteriku sangat keras kepala. Sudah diberi nasihat beberapa kali tetapi dia tetap degil, jadi aku pukul dia.” . “Aku tidak bertanya alasanmu,” Sahut Nabi S.A.W “Aku menanyakan mengapa kamu memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak2mu?”

Pernah baginda bersabda, “Sebaik2 lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya.”

Prihatin, sabar dan tawaduknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.

Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat, pergerakan baginda antara satu rukun ke rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendegar bunyi menggerutup seolah2 sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergesel antara satu sama lain.

Saidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu lansung bertanya setelah selesai solat. “Ya Rasullullah, kami melihat seolah2 tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah Ya Rasullullah?”

“Tidak Ya Umar. Alhamdulillah aku sihat dan segar.” Ya Rasullullah mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin tuan sedang sakit…” Desak Umar penuh cemas.

Akhirnya Rasullullah mengangkat jubahnya. Para sahabat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat menahan rasa lapar. Batu-batu itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi haus setiap kali pergerakan tubuh baginda.

“Ya Rasullullah! Adakah apabila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan, kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?”

Lalu baginda menjawab dengan lembut “Tidak para sahabatku. Aku tahu apapun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah yang akan aku jawab di hadapan Allah nanti apabila aku sebagai pemimpin menjadi beban terhadap umatnya.”

“Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah Allah buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi kelaparan di akhirat kelak.” Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang penuh kudis, miskin dan kotor. Hanya diam dan bersabar bila kain rida’nya direntap kasar oleh seorang Arab Badwi sehingga berbekas merah di lehernya. Dan penuh kehambaan baginda membasuh di tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

Mengenang peribadi yang amat halus ini, timbul persoalan dalam diri kita…Adakah lagi bayangan peribadi baginda Rasullullah S.A.W pada hari ini? Apa-apa yang didengar sehari-hari yang didedah oleh media massa , hanyalah cerita-cerita derita akibat sikap mereka-mereka yang tidak berperanan di tempatnya. Amat sukar mencari manusia yang sanggup mengorbankan kepentingan diri untuk orang lain semata-mata takutkan Allah S.W.T…sepertimana yang dilakukan oleh Rasullullah.


Seolah-olah anugerah kemuliaan dari Allah lansung tidak dijadikan sebab untuknya merasai lebih dari yang lain, ketika berhadapan dengan orang ramai mahupun keseorangan. Ketika pintu syurga terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi di malam hari, terus menerus beribadah sehinggakan baginda pernah terjatuh lantaran kaki baginda yang sudah bengkak-bengkak. Fizikalnya sudah tidak mampu menahan kemahuan jiwanya yang begitu tinggi. Bila ditanya oleh saidatina ‘Aisyah, “Ya Rasullullah bukankah engkau telah dijamin syurga ? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?”

Jawab baginda dengan lunak “Ya ‘Aisyah, bukankah aku ini hanya seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hambaNya yang bersyukur.”

Beginilah peribadi manusia yang paling mulia ciptaan Allah.

TIDAK CINTAKAH ENGKAU KEPADA MUHAMMAD BIN ABDULLAH SAW ?

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...