Ukhwah Islamiyyah

Isnin, 5 November 2012

ROMBAK BALIK KERAJAAN MALAYSIAGenerasi kegemilangan islam terdiri daripada para sahabat. Mereka satu generasi yang sangat ditakuti oleh golongan kafir. Iaitu generasi Rabbani di kalangan umat Islam.

Apa generasi Rabbani ini? 

Generasi Rabbani ialah generasi yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya. Firman Allah dalam surah Ali Imran,surah 3 ayat 79:

Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Al Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: "Hendaklah kamu menjadi penyembah-penyembahku bukan penyembah Allah." Akan tetapi (dia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, karena kamu selalu mengajarkan Al Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya.

Generasi inilah yg menyebabkan umat Islam hebat di suatu masa dahulu. Generasi para sahabat dan para tabiin dan tabi' tabiin.. yang kini sudah semakin hilang.

Mengapa generasi ini hilang? 

Ini semua adalah angkara kafir laknatullah. Mereka telah menjauhkan umat islam sekarang dengan menanamkan "penyakit berjangkit yang membawa maut" yang telah disabdakan oleh Rasulullah SAW yang akan menjangkiti umat akhir zaman, iaitu cintakan dunia dan takutkan mati.

Mereka telah menanamkan penyakit ini dengan menggunakan teknologi-teknologi terkini dan pelbagai alat hiburan. tv, radio, internet dan media massa adalah antara alat-alat yang digunakan. Mereka memang ingin melenyapkan generasi ini sebagaimana firman Allah dalam surah ke-41 ayat ke-26:

Dan orang-orang yang kafir berkata. "Janganlah kamu mendengar dengan sungguh-sungguh akan Al Qur'an ini ; buatlah hiruk-pikuk terhadapnya, supaya kamu dapat mengalahkan (mereka).

Inilah yang menyebabkan umat islam sekarang lemah. Kalau dulu Islam sangat disanjungi, dihormati dan digeruni tetapi sekarang umat islam disembelih sesuka hati. dengan nafsu mereka sendiri. Dahulu para sahabat cintakan akhirat, sanggup mati demi agama untuk syahid mendapatkan syurga. Inilah yang menyebabkan mereka hebat. Hanya takut kepada Allah,terbalik dengan Umat islam sekarang.

Umat islam sekarang, cinta dunia. Hidup mereka hanya untuk dunia. Takut untuk mati kerana takut kehilangan dunia yang kononnya indah di pandangam mata mereka. Kerana itu, mereka takut untuk menegakkan kebenaran, takut untuk mengamalkan sunnah, takut untuk mengamalkan islam yang sebenar. Mereka takut,jika mereka melakukan semua ini, mereka akan kehilangan harta,pangkat, pekerjaan dan juga rezeki.

Para ustaz dan ustazah takut untuk menegur kerajaan kerana takut dipecat, orang takut mengamalkan sunnah kerana takut digelar pengganas. Secara ringkasnya,mereka takut kepada manusia! Bukan Allah, pencipta manusia! Benar atau tidak? 

Sedarlah umat islam agama kita sekarang diperlekeh orang, mereka menghina nabi..membunuh rakyat palestin,iraq dan banyak lagi umat islam di serata dunia. Mereka disiksa dan dibunuh dengan kejam.

Tetapi kita di sini hidup dengan aman tanpa sebarang tekanan. Bebas mengamalkan agama islam tercinta ini. Tetapi benarkah Islam di Malaysia ini selamat? Jika rakyat palestin dan iraq menentang dan mati, insyaAllah mati mereka mati syahid dan masuk syurga. Tetapi bayangkan jika kiamat tiba-tiba berlaku, apakah umat islam di Malaysia akan terselamat dan masuk syurga seperti mereka? Fikirkanlah…

Sekarang kalau kita keluar ke masyarakat, kita dapat lihat bermacam-macam gejala sosial dan maksiat yang berlaku. Yang lebih teruk, rata-ratanya berlaku di kalangan umat Islam kita ini sendiri. Maksiat dilakukan terang-terangan,tanpa segan silu, malah sebahagiannya berbangga dengan apa yang mereka lakukan. Langsung tidak berasa salah dengan apa yang dilakukan.

Sekarang maksiat berleluasa. Sana-sini terdapat lelaki perempuan yang berkepit, berjalan-jalan di kompleks membeli-belah laksana suami isteri bahkan lebih dari itu. Yang berzina juga tidak kurangnya. Kelahiran anak luar nikah semakin banyak dan tidak terkawal. Apa hendak jadi dengan umat islam sekarang? Ini adalah salah satu tanda-tanda kiamat sudah hampir. Tidakkah kita sedar?

Kalau yang kita lihat sekarang adalah remaja Islam berpenyakit, maka bayangkan 5-7 tahun lagi, mereka ini akan menginjak dewasa! Ya,kita akan dikelilingi oleh mereka yang pada zaman remajanya pernah berzina, minum arak dan macam-macam lagi perkara yang tak terbayang dek "kepala otak" kita. Mereka ini akan bernikah, dan berkeluarga serta bekerja. Boleh bayangkan kita dikelilingi oleh masyarakat yang seperti ini? 

Saidina Umar Al-Khattab berkata "kalau nak lihat kekuatan sesebuah negara, lihatlah keadaan remajanya sekarang". Bagaimana remaja kita?

Kebanyakkan Umat Islam rata-ratanya bukan tidak tahu tentang pahala dan dosa. Mereka tahu tetapi buat-buat tak tahu kerana ingin melakukan apa yang disukai oleh hawa nafsu mereka. Allah berfirman dalam surah Aj-jasiah,surah ke 45 ayat ke 23, 

"Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya sesat dengan ilmu yang mereka ada. Dan Allah telah mengunci pendengaran dan hatinya serta meletakkan tutup atas penglihatannya. Maka siapakah yang mampu memberinya petunjuk setelah Allah membiarkannya sesat? Mengapa Kamu tidak mengambil pengajaran?" 

Lihat. Ayat Allah jelas,mereka bukan tidak berilmu, tetapi sengaja menuruti hawa nafsu. Lalu Allah sendiri MENYESATKAN mereka! Nauzubillah!

Sedarlah saudara-saudara seislamku, ummat islam kini semakin teruk,sangat teruk. Mereka tidak lagi takut kepada dosa dan pahala. Tugas kita sebagai seorang muslim untuk mengingatkan mereka. Ini adalah untuk melepaskan kita daripada tanggungjawab kita kepada Allah. Sebagaimana firman Allah dalam surah Al-A'raf,surah ke-7 ayat ke-164.

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mrk berkata. "Mengapa kamu menasIhati kaum yg Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab. "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu; supaya mereka bertakwa". 

Allah juga memerintahkan kita untuk sentiasa memberi peringatan kepada orang yang beriman

"Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman." (surah fussilat,surah ke-51 ayat ke 55). 

Jadi, tugas kita untuk mengubah masyarakat, membina masyarakat, dan akhirnya meLahirkan kembali generasi rabbani. Imam Hassan Al-Hudhaibi pernah berkata:

"Tegakkanlah daulah islam di dadamu, nescaya ia akan tertegak di negaramu". Maksudnya, kalau kita nak kembalikan kegemilangan islam, pertamanya, tegakkan islam dalam diri kita dahulu. Kalau setiap orang telah tertegak islam di dadanya, sudah terbinalah negara islam.

Bukan susah pun. Apa yang perlu kita buat?

1. Ubah diri sendiri, dalam masa yang sama. Bukan nanti
2. Sedarkan kawan-kawan, keluarga dan orang yang hampir dengan kita
3. Memilih pemimpin yang benar-benar mempraktikkan Islam dalam dirinya, keluarganya hatta dalam pemerintahannya.

Anda ada kuasa untuk menukar pemimpin? Ada. Tunaikan kewajipan kita pada PRU-13 nanti. Pakat pilih pemimpin yang beriman, bertaqwa, isteri dan keluarganya menutup aurat dan mengamalkan Islam sepenuhnya serta boleh menjadi imam bukan setakat di masjid malah dalam segenap sudut. 

Salam perubahan!

artikel pilihan - kredit: muslimdoktor.blogspot.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...