Ukhwah Islamiyyah

Selasa, 3 Januari 2012

Dunia dan Kematian

بسم الله الرحمن الرحيم


“Segala keinginan duniawi pasti terpadam bilamana mati sentiasa diingatan..”

Ramai yang takut, seram bila berbicara mengenai mati.. Bila kita cuba bincang atau menyebut mengenai kematian, cepat-cepat mengelak ke topik lain, katanya “ish..jangan sebut la mati-mati ni”.
Sebenarnya, tak salah mengingati mati, malah dengan mengingati mati, keinginan melampau terhadap dunia pasti tertunduk, hati juga akan makin dekat dengan Pencipta Yang Esa.

Nabi bersabda: “Hampir tiba masanya kamu dikerumuni oleh manusia seperti mana orang-orang mengerumuni sesuatu hidangan.” Berkata seorang sahabat: “Adakah ia lantaran jumlah kita yang sedikit?” Nabi menjawab: “Tidak, sebaliknya kamu ramai tetapi kamu menjadi seperti buih-buih ketika berlaku banjir. Allah mencabut rasa gerun dari hati musuhmu dan memasukkan perasaan wahan ke dalam hatimu.”
Sahabat-sahabat bertanya: “Apakah dia al-wahan?” Bersabda Nabi: “Cintakan dunia dan takutkan mati.” Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Abu Daud.

Tidak dinafikan lagi kebenaran sabda Baginda, umat manusia sekarang amat mencintai dunia,
terlalu risau bila tidak cukup wang, tapi tak risau dengan dosa yang bertambah tak senang duduk bila kerja ofis lambat siap, tapi tak sedikit pun terkilan bila lambat solat sumber pendapatan tak diteliti sumber halal haramnya, yang penting dapat memenuhi kehendak dihati berita kematian seringkali didengar di akhbar, di internet tapi jarang yang diambil iktibar.

Pernah tak tiba-tiba kita teringatkan mati, sungguh menggerunkan bila kematian tiba di saat kita belum bersedia. Contohnya semasa membaca tulisan ini, mesti terbayang difikiran pelbagai tanggungjawab masih belum diselesaikan. Bukan lagi kerje dunia difikirkan, tetapi tanggungjawab sebagai hamba. Adakah dosa dengan ibubapa telah terampun? Sempurnakah solat, puasa, zakat kita sebelum ini?

Jika yang telah berkahwin, apakah tiada lagi kesalahan yang belum dimaafkan oleh pasangan?
Jika sebagai isteri, adakah suami meredhai? Redha Allah terhadap wanita, bergantung juga kepada redha suami terhadapnya. Sungguh menakutkan bila mengingati kematian.
Bagaimana dengan tanggjawab terhadap anak-anak? Adakah sempurna / telah berusaha sedaya upaya mendidik dan menjaga amanah Allah?

Belum lagi difikirkan kemana rezeki kurniaan Tuhan yang dibelanjakan sebelum ini, adakah dibelanjakan ke arah kebaikan atau sekadar memenuhi keinginan dunia? Kerana setiap yang digunakan, pasti dihisab.

Jika mati sentiasa diingatan,
tiada lagi masa dibazirkan,
tiada lagi kekayaan harta diimpikan,
tiada lagi syahwat diturutkan,
tiada lagi nafsu amarah bertandang di hati,
tiada lagi segala-gala yang menjadi asbab Allah dilupakan

Bukan pula bermakna dunia perlu ditinggalkan,
tapi berusahalah sedaya untuk mencari bekal diakhirat
Menggunakan dunia untuk jalan ke akhirat..

Ingatlah mati untuk melembutkan hati,
Ingatlah, dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang.

Mati itu pasti!


Kematian belum menjemput kita, maka apakah kita telah mengambil pengajaran dari kematian-kematian di sekeliling kita? Dan sesungguhnya, mahu atau tidak, kita juga pasti akan menghadapinya, dan kemudian kepadaNya jua kita dikembalikan.
Wahai orang-orang yang hidup, tidakkah engkau melihat dan memikirkan peringatanNya ini?
Kematian, ramai yang meremehkannya

Entah mengapa, saya hairan, pasti semua tahu dan meyakini bahawa diri ini akan menghadapi mati. Benar? Namun hakikat kebanyakan manusia, mereka hidup merasakan dunia ini abadi, kononnya kematian itu tidak akan datang menjemput mereka. Kenapa saya katakan begitu? Lihat sahaja di dada-dada akhbar dan di media massa. Atau tak perlu lihat jauh-jauh, perhati sahaja insan-insan di sekelilingmu. Betapa banyak gejala sosial yang berlaku? Betapa ramai manusia yang mengejar dunia, kemudian soal dosa pahala diredah begitu sahaja? Hubungan manusia diperalatkan untuk kepentingan diri... Harta dan wang ringgit dikejar-dikejar bagai nak gila, sedang solat dan bacaan Al-Quran tunggang-langgang tanpa jagaan..

Ramai bukan?Maka suka saya membawa beberapa persoalan ini untuk sama-sama kita hayati. Semoga ia dapat memberi kesedaran dalam diri kita. Cuba fikirkan, 1000 tahun dahulu kau ada di sini? Tidak kan?

100 tahun dahulu?
Bagaimana pula 1000 tahun akan datang, kau masih lagi di muka bumi ini?

100 tahun akan datang?

Dunia ini terlalu sementara bukan?

Lalu, mengapa masih sering, kita mengingkari hakikat kematian di dalam hati kita. Justeru, mengapa masih sering kita menjalani hidup ini seakan-akan merasa hidup ini abadi?

Mengapa? Mengapa Engkau Di Sini?
Dan yang pelik kita tetap mampu riang gembira walaupun selepas melihat kawan atau keluarga menerima musibah kematian ......


" Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya. "
- Surah Ali Imran (3): 185 -

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...