Ukhwah Islamiyyah

Sabtu, 24 September 2011

Mahar Ke Syurga

سم الله الرحمن الرحيمBismillahirrahmanirrahim..

Sekarang ini saya berada di sebuah kawasan yang tidak dapat untuk dinyatakan tempatnya. Apa yang pasti saya berada berseorangan tidak ditemani teman namun Allah tetap memerhatikan saya. Lalu bagi mengisi masa ini dari diterjah perkataan boring, maka tercetuslah idea untuk tajuk post kali ini. Catatan ini juga terhasil bukan kerana keboringan semata tetapi apa yang saya rasa sepanjang hidup di dunia buat masa ini..

Masa terus berjalan tik tok tik tok..

Saya semakin hari semakin berdebar sebenarnya. Sebab kita makin dekat dengan kematian kita. Masa terus berjalan tanpa mempedulikan kita. Tetapi jika kita terus leka dan lalai. Ia adalah satu kerugian yang nyata.


Dan.. pasti setiap orang ada masalah tersendiri dalam mengharungi hidup ini. Masalahnya pelbagai. Masing-masing tidak sama kerana setiap orang ada keunikannya yang tersendiri.


Secara straight to the point ...Apa yang ingin saya sampaikan adalah berkaitan dengan pengorbanan. Kita sering menangis, mengeluh dengan ujian. Kata kita.. berat sekali untuk ditanggung.. rasa tidak patut kita menerima ujian sebegitu..

Tapi itulah tiket untuk kita ke syurga. Ya, ujian yang kita hadapi itu adalah tiket untuk kita ke syurga. Perasaan sedih, kecewa yang Allah uji sebenarnya ada sebabnya. Baca ayat ini..


Firman Allah subhanahuwataala yang bermaksud : “Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. ”
(Surah Al-Ankabut : 2,3)


Firman Allah subhanahuwataala yang bermaksud : “Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu, dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)?.”
(Surah Ali-Imran : 142)


Kita berserahlah pada Allah.. biarlah air mata kita itu jatuh berlinangan..dan kita redha dengan apa yang Allah uji tapi dalam masa yang sama Allah tetap memerintahkan kita untuk berdoa kepadaNya supaya diringankan ujian.


Perjuangan memang memerlukan pengorbanan. Itu mahar kita ke syurga. Relalah jiwamu, jasadmu, hartamu ke jalan Allah. Kelak Allah akan membalas setimpal dengan apa yang kita korbankan. Korbankanlah apa yang jiwa inginkan kalau keinginan kita itu bercanggah dengan tuntutan syariat..


Biarlah air matamu berlinangan kerana itulah air mata redha seorang hamba yang pasrah berserah, bertawakkal pada Yang Maha Penyayang dan Maha Mengetahui.. Ambillah iktibar dari kisah para anbiya' dan Salafussoleh yang sangat tinggi pengorbanan mereka. Apalah sangat pengorbanan kita jika dibandingkan dengan mereka.. Nak masuk syurga memang memerlukan pengorbanan..

Semoga Allah menerima amal-amal kita.. Amin

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...