Ukhwah Islamiyyah

Sabtu, 6 Februari 2010

Pesanan Imam Ghazali

سم الله الرحمن الرحيم

Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3 : Teman
Murid 4 : Kaum kerabat

Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran)

Apakah yang jauh dari kita di dunia ini?
Murid 1 : Negara China
Murid 2 : Bulan
Murid 3 : Matahari
Murid 4 : Bintang-bintang

Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita tetapi kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebb itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Apakah yang paling besar di dunia ini?
Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Bumi
Murid 3 : Matahari

Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar tetapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al-Araf : 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.

Apakah yang paling berat di dunia ini?
Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali : Semua itu benar tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Arab : 72). Tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk neraka kerana gagal memegang amanah.

Apakah yang paling ringan di dunia ini?
Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun-daun

Imam Ghazali : Semua jawapan kamu itu benar tapi yang paling ringan sekali di dunia adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.

Apakah yang paling tajam sekali di dunia ini?
Semua dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali : Itu benar tetapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA kerana melalui lidah manusia dengan mudahnya menyakiti hati dna melukai perasaan saudaranya sendiri.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...