Ukhwah Islamiyyah

Selasa, 21 Januari 2014

3 Jenis Sunnah Nabi Yang Perlu Anda Ketahui


1. Sunnah SURAH : iaitulah fizikal atau luaran nabi seperti rambut nabi, janggut nabi, pakaian nabi, serban nabi, shawl nabi, selipar nabi, celak nabi dan sebagainya.

2.  Sunnah SIRAH : iaitulah aktiviti harian nabi dari bangun tidur sampai tidur balik seperti cara berjalan, cara makan, cara solat, cara pakai baju, cara naik kenderaan, cara tidur, cara beristinjak, bacaan quran nabi, solat nabi, qiamullail nabi dan lain-lain lagi.

3.  Sunnah SARIRAH : iaitulah perkara spiritual atau dalaman nabi seperti zikir nabi, pedih hati nabi, tangisan hati nabi, kerisauan nabi terhadap ummat, kepedihan hati nabi melihat kerosakan ummat, kebencian nabi terhadap kemungkaran dan lain-lain lagi.

Menurut ustaz Ibnu Battoota, Sunnah Surah (cara nabi sollallahu'alaihi wasallam BERPAKAIAN) adalah amalan sunnah PALING SUSAH diamalkan pada masa kini. Sebabnya ialah kerana majoriti ummat Islam hari ini lebih selesa mengamalkan pemakaian orang-orang kafir dan mengikuti orang Yahudi berpakaian. 

Sedangkan orang yang mengamalkan sunnah surah contohnya orang yang sentiasa memakai jubah dan serban (yang menjadi kebanggan Nabi sollallahu'alaihi wasallam) dianggap aneh, pelik, kolot dan ketinggalan zaman.

Subhanallah, tidak hairanlah Nabi sollallahu'alaihi wasallam pernah bersabda bahawa siapa yang dapat amal sunnah di akhir zaman, maka dapat pahala seratus orang mati syahid.

“Dari Ibnu Abbas ra. Bahawa Nabi SAW yang berkata: “Barangsiapa yang berpegang dengan ) sunnahku, ketika berlakunya pelbagai kerosakan pada ummatku (akhir zaman). Maka baginya pahala seratus orang yang mati syahid”. (Riwayat Baihaqi)

Dalam riwayat Thabrani dari Abu Hurairah ra. ada sedikit perbedaan, iaitu katanya: Baginya pahala orang yang mati syahid. (At-Targhib Wat-Tarhib 1:44)

Subhanallah. Maha Suci Allah. Besar sungguh ganjaran bagi mereka yang dapat amalkan sunnah di akhir zaman ini.

Semoga kita sama-sama dapat cuba untuk mengamalkan sunnah seberapa banyak yang mungkin, dengan istiqamah.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...