Ukhwah Islamiyyah

Khamis, 22 Mac 2012

Masa Akan Menjadi Singkat

بسم الله الرحمن الرحيم

Masa yang panjang terasa singkat
Amal ibadat belum dibuat
Bulan berlalu hari dan saat
Tanda dunia hampir qiamat

Kenapa kita selalu lalai
Masa dibuang tidak dipakai
Masalah umat berbagai-bagai
Tanggungan kita belum selesai

Daripada Anas bin Malik r.a. berkata Rasulullah s.a.w bersabda :

"Tidak akan terjadi qiamat sehingga masa menjadi singkat. Maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api."
[Hadis Riwayat Tirmizi]

Keterangan

Masa akan berlalu begitu cepat. Belum sempat berbuat sesuatu, tiba–tiba masa sudah terlalu larut, sehingga banyak perkara yang belum dapat diselesaikan. Kita seakan- akan sibuk, tetapi kita tidak faham apa yang disibukkan.

Kita diburu masa dan ia berlalu dengan tiada perkara yang dapat kita selesaikan. Inilah yang dimaksudkan dengan singkatnya masa.

Menurut Imam al–Karmani, yang dimaksudkan dengan singkatnya masa itu ialah dicabut keberkatan daripadanya.

Memang benar apa yang dikatakan oleh Imam al–Karmani itu, dahulunya kita merasakan dalam sehari banyak perkara yang dapat kita laksanakan, tetapi sekarang dalam sehari yang sama hanya sedikit perkara-perkara yang dapat kita laksanakan.

Ini adalah satu petanda hampirnya kiamat.

Wallahu a'lam...

1 ulasan:

ain musrah berkata...

benar, saya sendiri pun seperti sangat sibuk tetapi tidak tahu apakah sebenarnya yang menyibukkan kehidupan seharian. Terlalu pantas masa berlalu. Sedangkan masih banyak lagi kewajiban yang belum ditunaikan. emm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...