Ukhwah Islamiyyah

Khamis, 21 April 2011

Masa depan Untuk Islam

سم الله الرحمن الرحيم


Asalamualaikum,


Semakin gelapnya malam menandakan semakin dekatnya siang, begitu juga semakin kuat Islam di tekan dan di tindas menunjukkan musuh-musuh Islam merasa terdesak disebabkan tidak dapat menahan gelombang Islam.

Pejuang pejuang Islam semakin ditekan dan di fitnah dengan pelbagai cara. Tapi kita yakin dengan janji Allah, Islam pasti menang dan sistem Islam bakal menjadi ikutan negara-negara barat.

Islam bakal kembali menjadi Agama paling popular suatu hari nanti.
Masa depan adalah untuk Islam, dan petanda awal kearah itu sudah kelihatan.

Seorang pemikir Eropah, Goerge Bernard Shaw secara jujur pernah mengatakan
Saya yakin ajaran Muhammad ini, suatu hari nanti akan di terima oleh Eropah."

Walau bagaimanapun kemenangan Islam bukanlah sessuatu yang mudah, ianya memerlukan
perjuangan dan pengorbanan dari kita semua. Islam akan bersinar dibumi Malaysia dan dunia umumnya walaupun cuba di halang oleh musuh dengan pelbagai cara dan taktik. Benarlah janji Allah.

"Mereka hendak memadam cahaya agama Allah dengan mulut mereka. Allah tetap akan menyempurnakan cahaya agamaNya, walaupun dibenci oleh orang-orang kafir."
As-Saff ayat 8

Walaupun hari ini, kualiti ummat Islam berada di tahap rendah kerana ditimpa penyakit Al-Wahan (cinta dunia), melemah dan merosakkan ummat. Sehingga mereka kehilangan taring dan kehebatan. Cinta dunia perlu diganti dengan cinta terhadap Allah tanpa mengabaikan kehidupan dunia. Orang yang benar-benar cintakan akhirat akan sanggup melakukan apa saja untuk menentang arus kezaliman dan kemungkaran.

Jihad yang paling besar ialah menyatakan kebenaran dihadapan pemimpin yang zalim. Mereka yang seperti ini adalah Ashabul kahfi di zaman moden. Sabda Rasullulah SAW,

"Islam itu bermula dalam keadaan terasing dan akan kembali terasing seperti permulaannya. Maka berbahagialah golongan 'Ghuraba'. Sahabat bertanya siapakah Ghuraba, ya Rasulullah?.

"Mereka adalah golongan yang memperbaiki keadaan yang dirosakkan oleh manusia"
Hadis Riwayat Ahmad

Dalam usaha dakwah, perasaan kecewa dan putus asa perlu dibendung. Apatah lagi bila berhadapan dengan kekuatan musuh yang ketara. Yakinlah Allah tidak pernah memungkiri janji.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya lebih kurang.

"Roda putaran Islam itu akan berputar, ada kalanya Islam berada di atas adakalanya berada di bawah, hendaklah kamu bersama-sama dengan jemaah Islam tidak kira samaada semasa Islam berada di atas atau di bawah" (kalau tersalah harap tolong betulkan)

"Allah pasti menolong orang yang membantu agamanya"
-surah Al-Haj ayat 38-

Persoalannya sejauh mana kita berjuang untuk Islam...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...