Ukhwah Islamiyyah

Sabtu, 1 Mei 2010

Sesiapa ada tertinggal iman??

سم الله الرحمن الرحيم

Syarat ke syurga ialah mempunyai iman.Jika tiada iman, maka janganlah impikan syurga kerana bau syurga pun takkan terhidu.

Menyentuh persoalan iman umat islam akhir zaman, ramai antara kita yg membawa iman mereka di masjid dan surau-surau sahaja. Selesai ibadah di masjid/surau,kita akan tinggalkan iman disana. Ditinggalkan diatas sejadah, rak Quran, di saf-saf solat atau mungkin di tempat wuduk.

Persoalannya adalah, mengapa mesti iman diambil, diguna, dan disimpan kembali semasa berada di dalam masjid sahaja? Mengapakah kita sukar membawa iman utk digunakan dalam masa 24jam kita?

Berkerja? Bekerja perlukan iman.Iman akan memberitahu kita bahawa azan sudah berkumandang, lalu menyuruh kita berhenti sebentar utk solat.

Memandu? Memandu kenderaan berserta iman akn menjdkan kita pemandu berhemah yg bertimbang rasa.Iman akan menyuruh kita bersabar dan tolak ansur di jln raya.

Memasak? Memasak beserta iman akan menjadikan kita memilih utk memasak makanan yg halal dan baik.Bukan sekadar halal,malah baik utk kesihatan juga.

Belajar? Belajar juga perlu disertakan dgn iman agar pelajar itu tahu bahawa bukan usaha semata-mata yg mendatangkan kejayaan, malah doa dan tawakkal juga perlu. Iman akan mengajar kita erti tabah, sabar dan tidak putus asa jika mendapat keputusan yg kurang memuaskan.

Makan? Makan juga perlukan dibawa iman bersama-sama.Iman akan membisikkan agar kita makan mkanan yg halal dan baik. Makan utk beribadat. Makan hanya jika lapar.Iman juga akan menyuruh kita berhenti menambah makanan selepas kenyang dan mengelakkan pembaziran atau boros dalam makan.

Jalan-jalan or shopping? Yang ni la perlukan iman sgt tu.Iman akan halang kita drpd tgk benda-benda haram/dosa. Iman akan stop kita dr buat kerosakan di atas bumi ini. Iman juga akan kawal pancaindera kita drpd cenderung ikut nafsu.

BLOGGING?? blogging juga perlu desertakan dgn iman dan niat yg ikhlas agar tidak akan timbul fitnah, tuduhan, ejek, umpatan,etc. Iman juga akan menjadikan kita tabah, sabar dan sedia menerima nasihat serta teguran.

Akhirul kalam, usah tinggalkan iman anda di masjid dan surau. Bawa ia dalam kehidupan seharian. Perbaharui dan mantapkanlah ia.Semoga HARTA paling berharga ini tidak akan hilang dicuri syaitan. Jika IMAN berkata-kata, DENGAR dan IKUTlah kerana setiap teguran dan nasihat iman itu adalah kunci kpd keredhaan Allah dan keredhaan makhluk.

.blogspot.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...